Geschiedenis

De geschiedenis van veiligheidstrainingen in Den Helder

De geschiedenis van veiligheidstrainingen in Den Helder begint in 1976. Toen werden de eerste speciale offshore veiligheidstrainingen gegeven aan medewerkers van de N.A.M. (een joint venture tussen Shell en Exxon). In die tijd was intussen de zoektocht naar olie en gas op de Noordzee in volle gang en ontstond er behoefte aan speciale veiligheidstrainingen voor offshore personeel.

De beginjaren

In de beginjaren werden de cursussen georganiseerd door het Nautisch College Noorderhaaks, gevestigd in het voor Den Helder zo karakteristieke pand aan het Ankerpark. De speciaal ingerichte leslokalen voor de theorielessen bevonden zich in de kelder van de school. Voor de praktijkoefeningen werd  gebruik gemaakt van het Zwembad de Schots en een reddingscapsule, die in een stellage bij het gasstation van de N.A.M. langs het Noordhollands Kanaal hing. Geschiedenis

Van Nautisch College naar DHTC

Op 20 november 1984 werd de stichting Dutch Offshore Training Centre opgericht. In 1990 gevolgd door RUTH bv, daarmee werd de eerste HUET trainingsfaciliteit in Nederland een feit. Tenslotte volgt in 1993 de oprichting van het International Fire Safety Centre Noordkop (IFSC Noordkop).  IFSC Noordkop ten slotte bood een volledig overdekt brandoefencentrum op Industrieterrein Kooypunt in Den Helder.  In 1997 gingen DOTC, RUTH en IFSC Noordkop verder als DHTC (Den Helder Training Centre bv).  In hetzelfde jaar volgde ook de ingebruikname van de Free-fall lifeboat installatie.

Aandeelhouder

In 1999 is het ROC Kop van Noord-Holland enig aandeelhouder en eigenaar van DHTC geworden. Na de fusie met het Clusius college op 01-08-2022 gaan beide organisaties verder onder de nieuwe naam VONK.

Partners

DHTC werkt samen met diverse partners om u een zo volledig mogelijk opleidingspakket aan te kunnen bieden. Enkele belangrijke partners zijn: Onderwijsgroep NoordWest-Holland ,  Soma Bedrijfsopleidingen en Industrieel Klimmen.