Nieuwe HUET helikoptersimulator voor DHTC

Datum: woensdag 03 september 2014

DHTC heeft eind augustus 2014 een gloednieuwe HUET helikoptersimulator in gebruik genomen. Deze wordt onder andere ingezet om mensen die voor hun werk met helikopters van en naar offshore-installaties vliegen, te leren hoe zij bij een noodlanding in zee het toestel snel en veilig kunnen verlaten. De nieuwe helikoptersimulator, een zogeheten SEFtec Configurable HUET, heeft een andere simulator, die het einde van haar levensduur naderde, vervangen.

Technische gegevens

De in de DHTC-vestiging aan de Paleiskade in Den Helder geïnstalleerde 4,7 meter lange simulator heeft een gewicht van 1.700 kg en beschikt over 8 zitplaatsen & 5 ontsnappingsmogelijkheden. Door middel van wisselbare panelen kan de configuratie worden aangepast aan de meest gangbare helikoptertypen, waaronder de AW139, EC155 en de S92. HUET helikoptersimulator  

De eerste

DHTC was in 1990 het eerste trainingsinstituut in Nederland dat met behulp van een helikoptersimulator realistische HUET-cursussen ging geven. Vanaf die tijd hebben bijna alle oliemaatschappijen en hier aan gerelateerde servicebedrijven hun offshorewerkers in Den Helder HUET-cursussen laten volgen. Ook helikopteroperators wisten deze unieke faciliteit al snel te vinden voor het trainen van hun bemanningen.

Koninklijke Marine

Ook de Koninklijke Marine en het Defensie Helikopter Commando hebben voor een periode van ruim zeven jaar bij DHTC de bemanningen van hun Lynx helikopters deze training laten volgen.

Investeringsprogramma

De aanschaf van de nieuwe HUET helikoptersimulator maakt deel uit van een meerjarig investeringsprogramma voor de vernieuwing van oefenobjecten. Eerder, in 2012, is al een brandoefenhelikopter van het type AW139 in gebruik genomen.

Video

Op het DHTC You Tube kanaal staat een korte video clip van de eerste sessie met de nieuwe HUET.