Man Over Boord training Historische Reddingboten

Datum: zaterdag 25 juni 2022

Op vrijdagmiddag 24 juni 2022 heeft DHTC een training verzorgt voor bemanningsleden van de Historische Reddingboten van het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers uit Den Helder. De afspraak om deze training te verzorgen is tot stand gekomen tijdens de Beursvloer Den Helder - Julianadorp van de Helderse Uitdaging.

Historische Reddingboten

Tussen april en november worden de historische reddingboten regelmatig ingezet voor rondvaarten. Binnen de groep vrijwilligers bestond de behoefte aan een man over boord training. Aan DHTC werd gevraagd of wij voor de bemanning een passende training konden verzorgen. Hier konden wij, mede gezien onze ervaring met dergelijke trainingen, uiteraard geen nee tegen zeggen. In overleg met onze hoofdinstructeur zijn de leerdoelen vastgesteld en is ook het programma voor die middag uitgewerkt.

Javazee

De trainingsmiddag begon met een korte theoriesessie over hoe je varend een drenkeling dient te benaderen en deze veilig binnenboord kan halen. Daarnaast is onderkoeling en het gebruik van de juiste reddingsmiddelen behandeld.  Tijdens de praktijk kon onze instructeur beschikken over de Javazee, één van de historische reddingboten van het Reddingmuseum. De Javazee vertrok vanuit de Koninklijke Marine Jacht Club richting het Marsdiep waar een aantal oefeningen werden gedaan.  Tot slot kunnen wij terugkijken op een leerzame trainingsmiddag en zien wij uit naar de aangeboden rondvaart met één van de Historische Reddingboten. Historische Reddingboten