Elementair Realistisch Oefenen

Datum: woensdag 07 oktober 2020

In opdracht van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord is eind 2018 een programma 'Elementair Realistisch Oefenen' opgezet. Dit programma is gebaseerd op 4 CFBT oefeningen ook wel Burns genoemd verdeeld over 2 dagdelen. Blusploegen uit de Noordkop komen sinds 2019 2 keer naar DHTC om hun elementaire vaardigheden te oefenen en in stand te houden.  Deze oefeningen staan onder leiding van ervaren DHTC instructeurs en een veiligheidsfunctionaris.

Blusploeg Den Oever

Vrijdagavond 2 oktober jl. stond de eerste sessie voor een 7-tal blusploegleden van de post Den Oever op het programma. Na een korte veiligheidsbriefing en droge instructie kon met de praktijk worden begonnen. Tijdens deze oefenavond is een korte videoclip gemaakt. Als u op de foto klikt wordt u doorgestuurd naar de YouTube pagina van Brandweer Den Oever. Elementair Realistisch Oefenen

Elementair oefenprogramma

Het oefenprogramma bestaat uit 2 oefeningen per avond. Belangrijke elementen van de oefeningen zijn het verkrijgen van inzicht in brandverloop, ventilatie, opbouw van rookgassen en straalpijpvoering. Na ongeveer 5 weken volgt de 2e oefensessie met een extra verdieping in de oefening en leerdoelen.

Vervolg.

In 2021 en 2022 krijgt dit programma een vervolg. Alle ploegen komen dan opnieuw naar ons oefencentrum voor een oefenavond. Hierbij dient het geleerde uit de sessies 1 & 2, tijdens een elementaire inzetoefening in de praktijk te worden gebracht. Waar mogelijk wordt intussen ook de vertaalslag naar Manschap 2.0 gemaakt.