DHTC biedt nu ook Basis Veiligheidstraining Vissersvaartuigen

Datum: maandag 02 mei 2016

In samenwerking met het Nautisch College van het ROC Kop van Noord-Holland heeft DHTC een vijfdaagse Basis Veiligheidstraining Vissersvaartuigen (Basic Safety Fishery) ontwikkeld. Deze cursus is gecertificeerd door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILenT) van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu op basis van Artikel 44 Besluit Zeevisvaartbemanning. Deze cursus is ontwikkeld door Ruud Oliemans, training manager bij DHTC en Wouter Bontes, docent visserij van het Nautisch College. De pilot met 12 enthousiaste leerlingen van de visserijopleiding van het Nautisch College is ondertussen met succes afgerond.   Basis Veiligheidstraining Vissersvaartuigen

Doelgroep

Bestaande en toekomstige bemanningsleden van vissersvaartuigen wordt in deze nieuwe cursus geleerd hoe zij moeten handelen bij diverse (nood)situaties aan boord van een schip. Ruud Oliemans: "Wij trainen de cursisten in brandbestrijding, overleven op zee, eerste hulp bij ongelukken en het transport van gewonden". Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan preventie. Wouter Bontes: "Dit deel van de cursus omvat brandpreventie, persoonlijke veiligheid, algemene veiligheid en het voorkomen van milieuvervuiling". Verder worden de cursisten uitvoerig geïnformeerd over de veiligheidsrisico's  van verschillende visserijmethoden; van boomkor- en bordenmethode tot garnalen- en schelpdiervisserij. Tot slot wordt hen geleerd hoe zij hiermee aan boord moeten omgaan. Zowel de kottervloot als de trawlersector worden met deze nieuwe cursus bij DHTC bediend.

Certificering

De basiscursus wordt in Den Helder gegeven en duurt vijf dagen, inclusief theorielessen en praktijktraining. Indien de cursus met goed gevolg doorlopen is, worden twee internationaal erkende certificaten uitgereikt. Dit zijn de certificaten Basis Veiligheidstraining Vissersvaartuigen (Basic Safety Fishery) en Basic Safety Training STCW A-VI/1 (table 1-4). Beide certificaten worden met een geldigheidsduur van vijf jaar afgegeven.

Cursusplanning

De cursus staat sinds het begin van deze maand in onze cursusplanning en is beschikbaar op basis van open inschrijving maar ook voor groepen.